Typowe, jordańskie przysmaki

Temat kuchni bardzo często poruszany jest podczas rozmów o Jordanii. Nic w tym dziwnego, bo jordańska kuchnia zaskakuje różnorodnością, smakami czy aromatami. Podróżując po Jordanii stale będziemy mieli okazję spróbować typowych, lokalnych dań (zarówno mięsnych jak i bezmięsnych, dlatego też osoby nie jedzące mięsa będą mogły smakować Jordanię tak samo, jak i osoby mięso jedzące) do których należą między innymi:

  • mansaf – czyli jedno z najpopularniejszych jordańskich dań, przygotowywane z ryżu lub kaszy z dodatkiem jagnięciny lub kurczaka. Całość podawana jest na tradycyjnym chlebku (szrak) i spożywana wspólnie siedząc przy jednym stole
  • falafel – kulki z ciecierzycy (pyszne danie dla osób, które nie spożywają mięsa)
  • kibba naja – mielona baranina z tartą pszenicą (całość przypomina znany nam tatar, bo jest podawana na surowo)
  • baklawa i mushbak – słodkości (pierwsze to ciasto z orzechami, a drugie ciasto polane słodkim syropem)

Tradycyjnych jordańskich dań jest mnóstwo, a wszystkie z nich są tak pyszne, że zaspokoją podniebienia nawet bardzo wybrednych smakoszy.

Chcesz odwiedzić bajkowy kraj Orientu i spróbować tego, z czego słynie lokalna, jordańska kuchnia? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Globzon Travel: