Typowe, jordańskie przysmaki
Temat kuchni bardzo często poruszany jest podczas rozmów o Jordanii. Nic w tym dziwnego, bo jordańska kuchnia zaskakuje różnorodnością, smakami czy aromatami. Podróżując po Jordanii stale będziemy mieli okazję spróbować typowych, lokalnych dań (zarówno mięsnych jak i bezmięsnych, dlatego też osoby nie jedzące mięsa będą mogły smakować Jordanię tak samo, jak i osoby mięso jedzące) do których należą między innymi:
- mansaf – czyli jedno z najpopularniejszych jordańskich dań, przygotowywane z ryżu lub kaszy z dodatkiem jagnięciny lub kurczaka. Całość podawana jest na tradycyjnym chlebku (szrak) i spożywana wspólnie siedząc przy jednym stole
- falafel – kulki z ciecierzycy (pyszne danie dla osób, które nie spożywają mięsa)
- kibba naja – mielona baranina z tartą pszenicą (całość przypomina znany nam tatar, bo jest podawana na surowo)
- baklawa i mushbak – słodkości (pierwsze to ciasto z orzechami, a drugie ciasto polane słodkim syropem)
Tradycyjnych jordańskich dań jest mnóstwo, a wszystkie z nich są tak pyszne, że zaspokoją podniebienia nawet bardzo wybrednych smakoszy.
Chcesz odwiedzić bajkowy kraj Orientu i spróbować tego, z czego słynie lokalna, jordańska kuchnia? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Globzon Travel: