Jakich przysmaków warto spróbować w Kirgistanie?
Kirgistan to jeden z krajów Azji Centralnej. Graniczy z Chinami, Kazachstanem, Uzbekistanem i Tadżykistanem, językami urzędowymi jest tu język kirgiski i język rosyjski, a stolicą jest Biszkek. Kraj ten słynie z zapierających dech w piersiach widoków, gościnności mieszkańców i pysznej kuchni, która zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Czego więc warto spróbować podróżując po Kirgizji?
Potrawą, której z pewnością będziemy mogli skosztować podróżując po Kirgistanie jest beszbarmak. Jest to połączenie makaronu i baraniny (czasem też koniny) zatopione w bulionie mięsnym. Innym daniem jest lagman (zupa z kawałkami mięsa), samsy (chlebki z nadzieniem mięsnym) czy przeróżne szaszłyki. W kraju tym jada się też różne rodzaje pierogów (gotowane, smażone). Warto spróbować też tradycyjnej lepioszki (chlebka). Kirgistan słynie również z wyrobów mlecznych. Każdy Podróżnik znajdzie więc coś dla siebie.
Chcesz poznać Kirgistan? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do tego kraju biura podróży Globzon Travel: