Dlaczego japońska kuchnia ma tylu wielbicieli?

Wielbicieli japońskiej kuchni jest mnóstwo. Gdyby ich zapytać, dlaczego tak uwielbiają przysmaki Japonii zgodnie wymieniliby z pewnością między innymi te trzy powody: japońska kuchnia jest zdrowa, smaczna i pożywna. I rzeczywiście, nie sposób się z tym nie zgodzić.

W Japonii jada się przede wszystkim ryby (również te surowe), owoce morza i ryż. Fenomenalne przyprawy i sposoby doprawiania (np. sosem sojowym) sprawiają, że te połączenia nie mogą się znudzić. Często jada się też zupy (choćby ramen) i mięsa pieczone lub grillowane, co jest nie tylko zdrowe, ale i sycące. To wszystko sprawia, że japońska kuchnia zaliczana jest do najsmaczniejszych i najzdrowszych kuchni świata.

Pamiętajmy jeszcze, że tradycyjnie Japończycy jedzą pałeczkami, ale nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Warto spróbować takiego sposobu jedzenia, a dzięki niemu potrawy będą jeszcze smaczniejsze!

Chcesz spróbować japońskich przysmaków? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Japonii biura podróży Globzon Travel: