Specyficzna kuchnia tradycyjna Kambodży
Tradycyjna kuchnia Kambodży jest wyjątkową mieszanką wpływów tajskich i wietnamskich, gdzie podstawowym składnikiem większości potraw jest ryż. Warto wiedzieć, że kambodżańska sztuka kulinarna to oryginalne, a czasem nawet szokujące połączenia smakowe, niekoniecznie wykonane z ryżu. W kuchni Kambodży znajdziemy też wpływy kuchni Chin, Birmy i Indii: przygotowywane po chińsku potrawy z woka, birmańskie sposoby przyrządzania wieprzowiny, czy stosowanie dużej ilości chilli – jak ma to miejsce w Laos. Kambodżańskie potrawy są zwykle duszone, bądź gotowane na parze, a ich oryginalne urozmaicenie stanowią różnorodne sosy (na czele z popularnym sosem rybnym).
W królestwie ryżu i makaronów
Bez wątpienia podstawę egzotycznej kuchni Kambodży stanowią przepyszne odmiany ryżu, który przetwarza się na różne sposoby, produkując z niego nawet mocny bimber. Ten miejscowy trunek o lekkim posmaku cytryny tubylcy sprzedają na lokalnych targach w plastikowych butelkach po napojach. Sprawdzonym sposobem na złagodzenie skutków nadmiernego spożycia owego ryżowego alkoholu jest sok świeżo wyciśnięty z trzciny cukrowej, bądź orzeźwiający napój z jogurtu oraz zmiksowanych owoców. Dodatkiem do większości kambodżańskich potraw są zapożyczone z sąsiedniego Wietnamu makarony ryżowe, maniokowe i sojowe.
Kulinarne symbole Kambodży
Jedną z najpopularniejszych w tym kraju potraw tajskich jest danie uwielbiane zarówno przez miejscowych, jak i turystów znane jako Pad Thai. Jest to potrawa na bazie makaronu ryżowego z sosem rybnym, sokiem tamaryndowca, papryką chilli i kiełkami fasoli. Do tego dodaje się kurczaka, wieprzowinę, lub malutkie słone krewetki wielkości pół milimetra (używane jako rodzaj morsko-słonej przyprawy). Jeśli będziecie w Kambodży, koniecznie spróbujcie tradycyjnego i niespotykanego nigdzie indziej dania tamtejszej kuchni, jakim jest Amok. To zapiekana ryba w paście curry, efektownie podawana na liściach bananowca. Danie przybiera formę zwartej masy kokosowo-imbirowej, w której znajdziemy smaczne kawałki ugotowanej ryby z warzywami w towarzystwie ostrej czerwonej papryczki. Jeżeli nie przepadacie za potrawami z ryb, to skosztujcie Lok lak. Jest to również typowe kambodżańskie danie z soczystej, marynowanej w sojowo-rybnym sosie wołowiny pokrojonej w kostkę. Podaje się ją w dość oryginalny sposób – z sadzonym jajkiem, cebulą, plasterkami świeżego ogórka, sałatą i ryżem. Dodatkiem do Lok lak jest popularny również w Wietnamie sos z limonki, zmieszany ze świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Owocowe szaleństwo
W tradycyjnej kambodżańskiej kuchni dominują słodkości przygotowane na bazie egzotycznych miejscowych owoców takich, jak: papaja, mango, włochaty rambutat, słodki mangostan, chlebowiec z kolczastą łupiną, czy durian o unikalnym, wręcz nieprzyjemnym zapachu. Najważniejszym posiłkiem mieszkańca Kambodży w ciągu całego dnia jest pożywna zupa, zwykle na bazie owoców z dodatkami mięsnymi (np. zupa z zielonych bananów i bambusa, gotowana na mleczku kokosowym wraz ze ślimakami. Poza owocami bardzo popularnym w Kambodży deserem są naleśniki na słodko. Ich farsz przygotowuje się z kokosa, bądź wymieszanego z cukrem jajka. Po posiłku na ostro kambodżańscy kucharze często serwują zmiksowane z owocami świeże koktajle jogurtowe. Z kolei uwielbianą przez turystów słodką wersją ryżu jest danie,Sticky rice with mango”, czyli klejący ryż, z pokrojonymi na wierzch kawałkami świeżych owoców mango.
Specyficzne przysmaki tubylców
Niektóre egzotyczne dania kambodżańskich tubylców mogą wydawać się dla turystów dość szokujące. Rdzenni mieszkańcy Kambodży mają zwyczaj żywić się stworzeniami, które zaraz po schwytaniu, wrzucają na rozgrzane węgle. W tym regionie można więc spróbować np. pieczonego mięsa pająka (tarantuli). Niczym nadzwyczajnym nie jest również danie przygotowane z kraba, węża, czy psa. Innymi ciekawymi specjałami kambodżańskiej kuchni są smażone na głębokim tłuszczu świerszcze, czy gotowane jajka z zarodkiem kaczki.
Niezależnie od tego, czy jesteście otwarci na specyficzne dania kambodżańskiej kuchni, czy preferujecie bardziej znane w Europie dania tajskie, będąc w Kambodży warto skorzystać z okazji i poznać ten fascynujący kraj również od strony kulinarnej.
Chcesz przeżyć niesamowitą przygodę? Jeśli tak, to koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Kambodży biura podróży Globzon Travel: