Tymi przyprawami pachną marokańskie dania
Kuchnia marokańska jest wyśmienita – to właśnie takie zdanie przewijać się będzie w wypowiedziach każdego, kto choć raz spróbował marokańskich specjałów i odbył podróż do orientalnego Maroko. Sekretem tej kuchni są właśnie aromatyczne przyprawy, które nadają potrawom niepowtarzalnego smaku. Jakich więc ziół i przypraw używają najczęściej Marokańczycy, by nadać swoim daniom „tego czegoś”?
W marokańskiej kuchni nie może zabraknąć świeżej kolendry, kminku, czerwonej papryki czy kardamonu. Cynamon, kardamon czy imbir to kolejne z nich. No i oczywiście curry i szafran… W Maroko dostać też możemy tak zwane mieszanki przypraw ras al hanout w której składzie znajduje się około 30 różnych ziół i przypraw. Dopiero mając takie dodatki możemy próbować odtworzyć smaki Maroko w swojej kuchni, choć i tak dania marokańskie najlepiej smakują na jednym z lokalnych targów czy w jednej z lokalnych restauracji z widokiem na jedno z marokańskich miast. Dopiero wtedy poczujemy, dlaczego kuchnia tego kraju uważana jest za jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata!
Chcesz spróbować pysznych, marokańskich potraw? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Maroko biura podróży Globzon Travel: