Ajiaco i Tamal- dlaczego warto spróbować ich w Kolumbii?
Kolumbia leżąca w Ameryce Południowej znana jest nie tylko z pysznej kawy czy świeżych soków, ale przede wszystkim z wyjątkowo oryginalnych potraw. Jest ich mnóstwo, każda z nich pachnie i smakuje inaczej. Na szczególną uwagę zasługuje Ajiaco i Tamal, których wręcz trzeba spróbować będąc w tej części świata.
Ajiaco podobne jest do znanego Nam rosołu. Gotowany jest on jednak z co najmniej trzema rodzajami ziemniaków, kurczakiem, przyprawami, a co najważniejsze- z zieloną pastą z guascas (rośliny zwanej żółtlicą drobnokwiatową). Tamal natomiast to różnego rodzaju farsz (mięsny, serowy, słodki) owinięty (niczym egzotyczne pierogi) ciastem z i ugotowany na parze.
Tamal przypomina nieco pierożki, Ajiaco rosół, więc można by pomyśleć: po co próbować tego w Kolumbii, skoro prawie takie same potrawy mogę zjeść u siebie? Odpowiedź jest jednak bardzo prosta. Smak tych dań jest całkowicie inny, a „prawie robi wielką różnicę”! Tego po prostu trzeba posmakować! 🙂
Jeśli pragniesz przeżyć niesamowitą przygodę to sprawdź poniższą ofertę wycieczek do Kolumbii: